#faaf3b
2
54
54

El poble

El poble

Eslida es troba situada en la Serra d' Espadà. Pertany a la Comarca de la Plana Baixa, trobant-se a 33 Km. de Castelló de la Plana. Se situa a 381 m sobre el nivell del mar i ocupa una superfície de 18,10 km2. Es troba a uns 20 Km. de la costa. La seua població compta amb més de 900 habitants, encara que amb l'arribada de l'estiu aquesta xifra augmenta fins a aconseguir quasi els 4.000.
D'origen àrab, el seu casc urbà destaca pels seus carrers estrets i molt empinades, acoblades a l'orografia del terreny. El municipi se situa en la faldilla de la muntanya, sota el castell.
A causa que forma part del Parc Natural de la Serra d'Espàdà gaudeix d'un entorn únic, convertint-ho en un lloc idoni per a passar el cap de setmana o la temporada estival, podent realitzar excursions i passejos pel seu terme municipal, i d'aquesta manera visitar algunes de les seues fonts i les seues coves.
El seu clima és de tipus mediterrani, agradable durant tot l'any, doncs les seues temperatures se situen en uns marges que no són massa freds per a l'hivern, ni massa calorosos per a l'estiu, amb una amplitud tèrmica anual d'uns 15º. Respecte a les pluges els hiverns són humits i els estius secs, així la temporada de pluges es dóna en les estacions de primavera i tardor.
Recorregut
El casc antic de la població aquesta format per carrers estrets, adaptades a l'orografia del terreny, clar exemple del seu passat àrab, fins i tot algunes portes presenten arcs de mig punt, oferint així un aspecte de vila medieval. A més els carrers estan plens de flors i plantes que embelleixen el seu aspecte.
El nom d'algunes dels seus carrers té el seu origen en oficis que antigament eren desenvolupats en el municipi o a personatges il·lustres que en el seu moment van habitar en la vila, com el Carrer del Duc de Medinaceli.
Àdhuc es poden apreciar les portes de l'antiga muralla, que àdhuc conserven els seus noms, aquests són el Portal Vell, el Portal Nou, Teixidors i Verge dels Dolors. El carrer de Baix marca el límit del casc antic.
En la plaça de l'ajuntament podem veure l'Ajuntament, inaugurat en 1868. Si caminem uns pocs metres fins a la plaça de l'església allí trobarem l'Església d'Eslida, dedicada al Salvador, igual que la capella del mateix nom situada en el recinte del Castillo. Consta de dues naus laterals i una central amb capitells d'estil corinti. És d'estil barroc, sent la decoració i ornamentació d'estil rococó. Va ser construïda a partir de l'any 1429 a petició del Bisbe de Sogorb a la Santa Seu. El seu emplaçament no coincideix, com en la majoria de llocs, amb l'antic emplaçament de la mesquita.
La mesquita havia d'estar situada en la casa adjunta, doncs existeixen documents que proven que es van celebrar aljamas en el pòrtic de la mesquita fins al 1500. També existeixen testimoniatges que a principis del s.xx hi havia un hospital per a pobres amb arcades en les porxades en aquest emplaçament.
La Casa de la Cultura ocupa l'antic emplaçament del col·legi dels xiquets, que es trasllade cap a l'any 1921 a un nou emplaçament en una part mes baixa del poble. Des de llavors va servir per a la banda de música per a realitzar assajos, concerts... L'edifici actual va ser reformat en 1986, consta de tres pisos. El primer s'utilitza com a bar, i els altres dos són utilitzats ocasionalment per diverses associacions del municipi.
El safareig es construïsc després de descobrir una font en el s.XIX en aqueix lloc. Va ser inaugurat en 1899. Era utilitzat per la gent per a llavar la roba, els plats... i per a agafar aigua per a beure, ja que en les cases no hi havia aigua corrent. La teulada era de fusta a doble vessant, però en 1996 l'ajuntament ho canvie i ho va fer amb xicotetes voltes corbes. Posteriorment va ser restaurat per joves de l'Escola d'oficis. Antigament al costat del safareig hi havia un gran bassa, que va ser tapada i es construïsc un parc amb gronxadors.
El Calvari, una ermita dedicada al Santíssim Crist del Calvari es troba al costat del municipi. Va ser construïda a principis del s. XVIII, més concretament el 24 de febrer de 1704. Al costat d'ella es troba un aljub on es custodia un retaule ceràmic de la Verge de la Cova Santa.
El Castell aquesta situat a 442 m. d'altitud sobre el municipi, en la carretera CV-219 entre Chóvar i Eslida. Construït durant la dominació musulmana, va anar un centre de relativa importància en la zona del llevant musulmà. Va comptar amb torre auxiliar exterior, pont llevadís, aljubs, dependències i torre de l'homenatge. És de tipus montano. Avui dia es pot apreciar la seua planta poligonal irregular i la torre de l'homenatge de planta triangular, encara que es troba en ruïnes.
Als voltants d'Eslida podem visitar:
L'arc de la Rambla, d'època romana, és un aqüeducte situat sobre el riu Anna, amb diversos arcs de mig punt rebaixat.
El vaig moldre de l'aire, són les restes d'un antic molí de cereals.

Els corrals, és un conjunt d'antigues alqueríes, situades davant de la població, a l'altre costat del riu.
El molí Pitarch, es troba al costat de la Font Dels Basons. És un xicotet molí d'un sol rodet, havia de tenir dues altures, una sola porta i xicotetes finestres.